Οδηγίες για Ασθενείς Υπό Αντιπηκτική Αγωγή (SINTROM)
Αντιπηκτική αγωγή
Σκοπός της αντιπηκτικής αγωγής είναι να μειώσει την πηκτικότητα του αίματος ώστε να είναι δυνατή η αποφυγή θρόμβων μέσα στην καρδιά και στην προσθετική βαλβίδα.
Αντιπηκτική θεραπεία χρήζουν οι ασθενείς που:
•Υποβλήθηκαν σε αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας με μηχανική πρόσθεση (εφ’ όρου ζωής)
•Υποβλήθηκαν σε αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας με βιολογική πρόσθεση (για 2-3 μήνες)
•Υποβλήθηκαν σε επιδιόρθωση καρδιακής βαλβίδας (για 2-3 μήνες)
•Πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή (εφ’ όρου ζωής)
Η δράση των αντιπηκτικών είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο και από ημέρα σε ημέρα για το ίδιο άτομο.
Η δραστικότητα της αντιπηκτικής θεραπείας εξαρτάται από τα σωστά επίπεδα του αντιπηκτικού στο αίμα. Αυτή ελέγχεται με μια εξέταση αίματος που λέγεται INR.
Το INR πρέπει να κυμαίνεται σε διαφορετικά όρια ανάλογα με την πάθηση. Έτσι αν η αντιπηκτική αγωγή δοθεί λόγω:
•Κολπικής μαρμαρυγής, το INR πρέπει να είναι 2.0 – 2.5
•Αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας, το INR πρέπει να είναι 2.0 – 2.5
•Αντικατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας, το INR πρέπει να είναι 2.5 – 3.0
Τι πρέπει να φροντίζετε:
1.Η δόση του αντιπηκτικού δεν είναι σταθερή. Θα την ορίσει ο γιατρός σας για μικρά χρονικά διαστήματα (1 – 2 εβδομάδες), με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος INR. Μη αμελείτε τις αιματολογικές σας εξετάσεις. Αν το παραμελήσετε και παίρνετε λιγότερο φάρμακο, δεν θα έχει δράση και κινδυνεύετε από θρόμβους. Αν πάλι παίρνετε περισσότερο θα έχετε αιμορραγίες (από τη μύτη, τα ούλα κ.λ.π.). Το αντιπηκτικό πρέπει να λαμβάνεται κάθε απόγευμα, την ίδια περίπου ώρα.
2.Η εξέταση αίματος- INR, στην αρχή θα γίνεται τακτικά κάθε 1-2 εβδομάδες. Με την πάροδο του χρόνου και όταν η δόση σταθεροποιηθεί θα γίνεται μια φορά το μήνα. Αν οι συνεχείς αιμοληψίες σας δυσκολεύουν, τότε μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από τον γιατρό σας για ειδικές συσκευές με τις οποίες μόνοι σας θα κάνετε αυτή την εξέταση, όπως γίνεται με την μέτρηση του σακχάρου (οι συσκευές αυτές συνιστώνται ιδιαίτερα σε ασθενείς νεαρής ηλικίας)
3.Να διατηρείτε απόθεμα δισκίων και να τα φυλάτε σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά. Όταν ταξιδεύετε να έχετε πάντα απόθεμα δισκίων ώστε να μη σας λείψουν ποτέ.
4.Προσπαθήσετε να κάνετε μία σταθερή δίαιτα αποφεύγοντας τα πολύ λιπαρά φαγητά και μάλιστα εάν εκτός από την βαλβίδα έχετε υποβληθεί και σε εγχείρηση για στεφανιαία νόσο. Αλλαγές στις συνήθειες του φαγητού σας επιδρούν δυσμενώς στην αντιπηκτική αγωγή. Οι μέτριες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών (π.χ. ένα ποτήρι μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί) την ημέρα δεν επιδρούν στην αντιπηκτική αγωγή σας. Οι μεγάλες ποσότητες πρέπει να αποφεύγονται.
5.Μη παίρνετε ποτέ ασπιρίνη ή άλλο φάρμακο που περιέχει ασπιρίνη, αντιρρευματικό, υπνωτικά, ηρεμιστικά, υγρή παραφίνη χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.
6.Μια ασθένεια μπορεί να μεταβάλλει το αποτέλεσμα της αντιπηκτικής αγωγής (ιώσεις, έμετοι, διάρροιες).
7.Ενημερώνετε πάντα τους γιατρούς που επισκέπτεστε ότι παίρνετε αντιπηκτικά.
8.Αν χρειαστεί να κάνετε κάποια χειρουργική επέμβαση ή να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας πρέπει να αναφέρετε την αντιπηκτική αγωγή σας. Η αγωγή του αντιπηκτικού τότε θα πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του καρδιοχειρουργού σας.
9.Μία ασυνήθιστη αιμορραγία είναι δυνατόν να σημαίνει ότι η πηκτικότητα του αίματος έπεσε πολύ χαμηλά. Εάν δείτε αίμα στα ούρα συχνές αιμορραγίες από την μύτη ή αν στο δέρμα βγάζετε μαυρίλες εύκολα, αμέσως ζητείστε μια συμβουλή από τον γιατρό σας.
10.Το κυριότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι κάποιοι παράγοντες (διατροφή, φάρμακα) μπορεί να απορρυθμίσουν την αγωγή σας και η δόση που παίρνετε ή να γίνει πολύ δραστική και να κινδυνέψετε από αιμορραγία ή να μην είναι δραστική και να κινδυνέψετε από την δημιουργία θρόμβου.
Μεταβολικοί και διαιτητικοί παράγοντες που:
Αυξάνουν το INR: Ηπατικές παθήσεις, μείωση πρόσληψης βιταμίνης Κ, νεφροπάθειες, σήψη, κακοήθεις, διάρροια και σύνδρομα δυσαπορρόφησης, καταστάσεις αυξημένου μεταβολισμού όπως υπερθυρεοειδισμός και υψηλός πυρετός.
Μειώνουν το INR: Αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ (τροφές όπως συκώτι και πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολα, σπανάκι, πράσινα φασόλια, κουνουπίδια, λάχανο, μαρούλια) Μειωμένος μεταβολισμός (υποθυρεοειδισμός).